Vindecarea sufletului.Calea iertarii.

“Vreţi să fiţi fericiţi pentru un moment? Răzbunaţi-vă.
Vreţi să fiţi fericiţi pentru totdeauna? Iertaţi.”
                                            Henri Lacordaire

Poti sa ierti cu adevarat?Poti sa-ti scoti ura din suflet ca sa nu-l mai ai greu si sa nu mai apese nimic pe el?

Sigur ca poti , ai in tine aceasta capacitate.Poti sa faci lucruri pe care nici nu le banui, doar ca de ele nu ai avut timp niciodata.De ce nu ai avut timp? Numai tu poti sa-ti dai raspunsul.Pun pariu ca de vina sunt x factori.

Nu conteaza.Ceea ce conteaza cu adevarat acum este faptul ca vrei sa te schimbi in bine incepand cu acest moment.M-as bucura daca  ai simtii asa si te indemn sa spui cu voce tare:

DACA POT SA IERT SUNT UN OM LIBER

A oferi cuiva cu adevarat iertarea este ca o enorma  usurare. Cel mai frumos cadou pe care-l poti oferi este iertarea.

Gandind la rece pot spune ca oferind iertarea practic ne iertam pe noi insine aruncand din inimile  noastre ”pietrele” pe care le-am carat atata timp.Numai  atunci vine pacea interioara.Macar pe aceasta sa o avem daca la cea universala doar visam.

Ce te-ar putea opri sa ierti?

Nu vrei sa ierti pentru ca ti-e frica.Ti-e frica sa ierti pentru ca ti-e frica sa uiti ca ai iertat si ca ti se poate intampla din nou.Ti-e frica de faptul ca ai putea sa simti aceeasi durere din nou si din nou.

Intr-un fel asa este, si te inteleg, dar…. Dumnezeu ne spune ca ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui, si ne mai spune cat se poate de clar ca EL are puterea si daca doreste poate ierta totul deci prin deductie, si noi avem aceasta putere.

Pai atunci hai sa iertam, hai sa semanam cu adevarat cu Dumnezeu sa nu lasam sa fie doar vorbe ci sa si infaptuim.

Pana si Napoleon care este considerat antihrist spunea:

Iertarea înseamnă a te ridica mai presus decât cei ce te-au insultat.”

  Nu-ti fie frica si iarta pentru ca asta este una din calitatile pe care trebuie sa le ai daca vrei sa ajungi la Dumnezeu.Iarta si nu-ti fie teama.Nu are logica si nici rost sa cari in suflet toata viata lucruri care te-au ranit.Ele trebuiesc iertate pentru ca ele fac parte din trecut, iar tu traiesti in prezent.Trebuie doar sa nu fi temator, asa cum nici Dumnezeu nu este temator.El are incredere in tine si nu se teme ca nu te vei intoarce pe drumul cel bun.Rabdarea si increderea Lui in tine sunt infinite.

Ioan Gura de aur zicea :

‘’Puteti ridica mâinile spre cer, puteti misca buzele ca sa cereti iertare, iar Dumnezeu dispus este sa va stearga pacatele, dar nu îngaduiti a se face aceasta, de vreme ce voi le tineti pe acele ale gresitilor vostri.”

          Gânditi-va la toate greselile de care veti  da socoteala si, mai ales, sa uitati nedreptatile savârsite de altii voua, iertati pe cei care v-au jignit, ca sa aveti dreptul ca însiva sa fiti iertati si sa câstigati, astfel, o usurare a necazurilor voastre.’’

Fiecare trebuie sa accepte ca greseste fata de altii si poate si el este iertat, de aceea va trebui sa ierte si el.

Daca nu va ierta va intra in actiune Legea Echilibrului si va trebui sa plateasca pentru asta.

Intelege ca nu e drept ca tu sa fi iertat iar cand iti vine si tie vremea sa ierti, sa refuzi.

NU e corect sa faci asta.Incearca usor usor sa ierti si toate rautatile altora care ti-au umplut inima cu ura vor disparea.Vei constata cu fiecare data cand ierti ca vei fi mai liber, e ca si cum ai respira tot timpul greu si sacadat, iar dintr-o data ai putea sa respiri usurat.

Numai prin iertare si iubire ne apropiem de Dumnezeu, si sa nu uitam ca si El ne iubeste si ne iarta.

Suntem atat de preocupati sa judecam greselile altora incat de ale noastre uitam complet.Sa nu uitam si sa luam exemplu de la ce ne-a spus Domnul Iisus Hristos:

„Nu privi paiul din ochiul altuia ci ma bine uita-te la barna din ochiul tau”

 A stii sa ierti inseamna a stii sa iubesti.Fi intelept si iarta pentru ca si tu la randul tau vei fi iertat.

Nu-ti ascunde ranile.Nu te teme de durere.Daca iti ascunzi ranile, e ca si cum ai amana vindecarea lor si atunci acestea te vor durea in continuare si te vor tine prizonier al trecutului.Tu nu ai nevoie sa traiesti in trecut pentru ca trecutul nu-l poti schimba.

  Traieste in prezent, pentru ca prezentul modeleaza viitorul.

Pentru asta trebuie sa-i ierti pe toti cei care te-au ranit.E greu, stiu dar trebuie sa rupi legatura ranchiunoasa a sufletului tau si sa-l lasi sa dezvolte numai relatii armonioase bazate pe sentimente calde de iubire, si nu pe ura si dusmanie.

Atunci cand cineva face o gresala si imediat a inteles ce a facut, nu te grabi sa judeci sau sa pedepsesti, ci din contra, lauda-l, pentru ca acea gresala nu a facut alceva decat sa-i deschida ochii mai bine si sa-l ridice la un nivel mai inalt de intelegere a vietii si de trezire a constiintei.

Doar prin greseli evoluam in cunoastere si evolutie.Cum altfel am putea?

“Valoarea unui om trebuie vazuta în ceea ce da si nu în ceea ce este capabil sa primeasca.”                                                                            

                                                                    Einstein

     Niciunul dintre noi nu este scutit de răni datorate iubirii, sau rani provocate de trădări,vise spulberate, dezamagiri , etc.Conflictele apar tot timpul intre oameni indiferent de natura relatilor dintre ei: iubiti, vecini,tata-fiu, patron-angajat,etc.                                                                    Cu toţii avem nevoie sa iertam si sa fim iertaţi în anumite momente a vietilor noastre, pentru a restabili pacea interioara dar si pentru şi a putea convietuii cu ceilalti.

Ca sa poti ierta cu adevarat nu trebuie sa urmezi decat niste simpli pasi ce tin mai mult de puterea de intelegere a situatiei prin care ai trecut si realinierea la viata de acum.

                          NU INCERCA SA TE RAZBUNI

      Răzbunarea este cel mai spontan răspuns pe care il poti avea în urma unei nedreptăţi facute tie.Chiar daca acest lucru il simti aproape instinctiv, ca un mijloc de aparare , eu totusi te sfatuiesc sa-ti stapanesti mania si sa gandesti de 10 ori inainte de a arunca si tu cu piatra.

Atunci cand te lasi condus de instinctul de răzbunare, foarte repede devi orb si atunci cum poti masura valoarea exactă a suferinţei pentru a-l face  pe cel care te-a rănit sa sufere la fel de mult?

Satisfacţia pe care ti-o va da răzbunarea este in primul rand de scurtă durată şi nici nu va  compensa efectele dezastruoase pe care aceasta le produce în relaţiile cu ceilalti oameni.

Este adevarat ca simti o stare de superioritate cand cand dusmanul tau este silit sa recunoasca faptul ca tu esti mai bun, dar răzbunarea nu va duce decat la apariţia unor reacţii violente în lanţ, de multe ori efectele acestor reactii fiind ireversibile.

Doar iertarea poate întrerupe aceste reacţii în lanţ, oprind gesturile repetate de răzbunare şi nascand gesturi creatoare de viaţă.

Daca nu ierti, obsesia răzbunării nu va duce la vindecarea rănii sufletesti pe care o ai , ci la agravarea ei.

Din orice unghi ai privi , razbunarea nu poate duce la nimic bun.Din contra, tot raul pe care-l faci se va intoarce impotriva ta.Ai nevoie de asa ceva? Ai nevoie de mustrari de constiinta sau de ani de puscarie?Linisteste-te si scoate-ti din cap asta odata si pentru totdeauna.

“Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare şi orice defăimare să fie înlăturate de la voi, împreună cu orice fel de răutate. Şi fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.”

Eeseni 4:31-32 

ELIBETEAZA-TE DE  RESENTIMENTE

     Reacţiile emoţionale negative sunt doar reactivarea unor răni nevindecate din trecut.

Aceste resentimente nu fac alceva decat sa te tina intr-o stare de depresie consumandu-ti  incet incet toata energia prin stress si neliniste. Doar vindecarea în profunzime pe care o dă iertarea poate remite aceste tensiuni interioare.

Concluzie:

IARTA CA SA NU TE IMBOLNAVESTI

 Iata o mica rugaciune pentru a te ajuta sa te eliberezi de resentimente:

„Tată Ceresc, recunosc că am resentimente faţă de _________. Stiu, si mărturisesc acest lucru ca fiind un păcat, te rog să mă ierţi pe mine, pacatosul  __________si  ajuta-ma sa  îl/o iert pe _________ . Aminteşte-mi,  Doamne, să nu mai păstrez aceste resentimente in inima mea, ca să pot ajunge sa iubesc această persoană. Tată, de asemenea te rog să îl ierţi pe __________ pentru raul pe care mi l-a facut. Îţi mulţumesc Doamne că m-ai ascultat.Amin.”

NU RAMANE LEGAT DE TRECUT

Cel care nu vrea sau nu poate ierta are dificultăţi în a trăi în prezent.Agatandu-se de trecut, isi risipeşte clipa prezentă şi îşi blochează viitorul. Iertarea este o etapă importantă, chiar decisivă, pentru a trece la nivelul următoar de intelegere si intelepciune.

Iertarea nu se limitează doar la a nu te răzbuna, a nu fi violent in fapte si agresiv in vorbe, ci presupune curajul de a merge la rădăcinile acestor rani din trecut, de a le analiza, a le intelege, si a le rezolva dandu-le uitarii.

Fara sa intelegi mecanismele psihologice a celui care te-a ranit, practic fara sa-i intelegi  si motivele pentru care a facut ce-a facut, vei trai mereu cu spaima ca alcineva oricand ar putea sa-ti faca la fel.

Daca nu uiti de relele facute de cineva impotriva ta, practic nu faci alceva decat sa permiti sa fi legat de acel om, si asta o faci fara sa-ti dai seama.

Totusi, cred ca cea mai grea iertare pe care trebuie sa o oferim , este chiar cea catre propria perosana De cele mai multe ori ne mintim pe noi insine ca nu am gresit sau ca nu am procedat corect, tocmai ca sa nu fie nevoie sa ajungem sa ne invinovatim pt ca stim ca vina are o greutate foarte mare.Corect si bine este sa ne recunoastem greselile si sa mergem mai departe dar gresala trebuie constientizata, ea nu trebuie niciodata ignorata, pentru ca ea va ramane in subconstient si asta va fi ca o piedica ce te face sa-ti dai seama ca neiertarea de sine este tocmai cea care te tine pe loc.  Iarta-te si mergi mai departe.Cand vine vorba de iertarea sinelui tau , iarta si gata , lasa judecata ce va veni mai tarziu de la Creator, ca de asta oricum nu scapi.Nu este usor ceea ce-ti scriu aici pentru ca asta necesita un efort sufletesc si intelectual destul de mare, dar …e ca la scoala: cum vrei sa treci clasa daca nu ti-ai invatat lectia si nu esti pregatit pentru urmatoarea?!

Pe oameni cel mai mult ii leaga de trecut supararile neiertate si neimplinirile neuitate.

    Incearca sa ierti si sa uiti ca uneori ai fost umilit, ca alteori nu ai fost apreciat sau ca nu ti s-a raspuns la iubire cu aceeasi iubire.Iarta si te vei simti un gol de tensiune, o eliberare de autovinovatie si apoi te vei simti plin de fiinta ta cea a carei natura este sa fie libera si fericita.

Respira adanc apoi respira adanc apoi si mai adanc si apoi expira si iarta.

Da afara din pieptul tau tot ce ai suferit > te vei usura si vei fi impacat cu tine, iar in acelasi timp vei avea sentimentul ca ai facut ceea ce trebuie, ca iertand te ai rupt de toate legaturile care nu ti mai erau benefice de mult timp si te tineau pe loc.Apoi teama va disparea si fara frica vei iesi din cercul tau micut care te limiteaza atat de mult.Ai o structura frumos armonioasa care din pacate acum este acoperita cu un invelis gros de energii care nu te reprezinta si cred ca ti ar parea rau si ar fi trist sa te pierzi intr-o mediocritate banala ce se complace in propria suferinta si nefericire.

In incheiere o sa dau curs  unei  discutii din Scriptura..

”  Atunci Petru s-a apropiat de El şi I-a zis: „Doamne de câte ori să iert pe fratele Meu când va păcătui împotriva mea? Până la şapte ori?”Iisus i-a zis: „Eu nu-ţi zic până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori câte şapte.”

 Iubire si Lumina va doresc

About Andy Catalin Gheorghe

Oamenii gresesc vor nu vor, si cei care stiu sa ierte altora si sa treaca peste, au mult mai mult de castigat decat cei care rup o relatie pentru orice pas gresit. Cei puternici iarta.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s